Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017

Το 2ο Λύκειο και η Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Η 27η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην εκπαίδευση (μέλος του παγκοσμίου δικτύου - IDEA) διοργανώνει κάθε χρόνο δράσεις για να τιμήσει την ημέρα και να τoνίσει τη μεγάλη σημασία που έχουν οι παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση.Όπως αναφέρεται σε διακήρυξη του Ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση:
"Ο πολιτισμός, η τέχνη στην εκπαίδευση, η τέχνη ως εκπαίδευση, το παιχνίδι, η απόλαυση, η δημιουργικότητα, η συλλογική εργασία και η φαντασία δε βρίσκουν πάντα το εύφορο έδαφος που χρειάζονται για να ανθίσουν στην παγκόσμια πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, η οποία υποβαθμίζει την αξία του ανθρώπου και θέτει σε αμφισβήτηση κατακτήσεις που επιτεύχθηκαν με συλλογικές προσπάθειες αιώνων για έναν ελεύθερο, δίκαιο και πιο ανθρώπινο κόσμο.
 Εμείς, οι ειδικοί θεατροπαιδαγωγοί, οι άνθρωποι των καλών τεχνών και του θεάτρου, που δουλεύουμε στην εκπαίδευση, συνεχίζουμε να δημιουργούμε το μη αναμενόμενο, μέσα και έξω από την τάξη, μέσα και έξω από το σχολείο, όπου κι αν εργαζόμαστε με παιδιά και νέους. Η διαδικασία της μάθησης δεν περιορίζεται πλέον στο χώρο του σχολείου. Οι συνεργασίες μεταξύ σχολείων και πολιτιστικών φορέων και οργανισμών έχουν αναδείξει νέες προοπτικές για τις τέχνες στην εκπαίδευση.
Σε όλους αυτούς τους χώρους, η αγάπη και ο ενθουσιασμός μας ανοίγουν πολλά και διαφορετικά μονοπάτια μάθησης για όλους μας. Πρέπει να περπατήσουμε σε αυτά τα μονοπάτια, με γνώμονα τον νου και την καρδιά μας, το σώμα μας ως ολότητα, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη ζωή και τον κόσμο γύρω μας. Ο άνθρωπος που αναπτύσσεται ως ολότητα, ως σώμα, μυαλό και ψυχή, μπορεί να κρίνει την πραγματικότητα, να αντιτεθεί σε κάθε είδους προσβολή και παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Αυτόν τον άνθρωπο προσπαθεί να δημιουργήσει και να καλλιεργήσει το Θέατρο/Δράμα στην εκπαίδευση, γιατί μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Αυτό τον καλύτερο κόσμο θέλουμε να αφήσουμε ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές".

Για το 2017, στην Ελλάδα, οι δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση έχουν τον γενικό τίτλο “Μπροστά στις νέες προκλήσεις 2017: ανιχνεύοντας τον ρόλο του πολίτη”. Από την ίδρυσή του το 1998, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση υποστηρίζει πως το θέατρο είναι ανάγκη να υπάρχει με τριπλό ρόλο στην εκπαίδευση: ως μορφή τέχνης, ως εργαλείο μάθησης αλλά και ως μέσο κοινωνικής παρέμβασης. Οι διαφορετικές πλευρές του ρόλου αυτού αλληλοσυνδέονται, αλληλοτροφοδοτούνται και υπηρετούν ένα κοινό όραμα: παιδεία που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια δημιουργικών ανθρώπων, ευαίσθητων στα σημεία των καιρών και με ενσυναίσθηση, οι οποίοι θα εξελίσσονται διαρκώς και θα συμβιώνουν αρμονικά με τον άλλον

Στο 2ο Λύκειο για αρκετά χρόνια λειτουργούσε θεατρική ομάδα και ευαισθητοποιημένοι εκπαιδευτικοί ανέβαζαν παραστάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:
σχολ. έτος 2012-13: "Ξυπνα Βασίλη " του Δ. Ψαθά
σχολ. έτος 2013-14: "Δεν πληρώνω δεν πληρώνω" του Ντάριο Φο
σχολ. έτος 2014-15: "Πανικός στα παρασκήνια" του Κ. Λούντβιχ
σχολ. έτος2015-16: "Το Φιντανάκι" του Π. Χόρν

Ένα μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου