Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα για το θέατρο στην εκπαίδευση

Η 27η Νοεμβρίου έχει οριστεί από τον IDEA (Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση) ως "Παγκόσμια ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση". Στην Ελλάδα όλες οι σχετικές εκδηλώσεις συντονίζονται από το "Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση " που είναι τακτικό μέλος του IDEA.
Το γραφείο Β. Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου, διοργάνωσε διημερίδα (την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Νοεμβρίου) για την παγκόσμια ημέρα, στη Θεσσαλονίκη (στο 1ο ΓΕΛ Συκεών) με θέμα: 


"Εκπαίδευση και Θέατρο: Βιωματικές Δράσεις μέσω του θεάτρου"
Η διημερίδα περιελάμβανε εισηγήσεις, ανακοινώσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα στην ολομέλεια του σεμιναρίου.
Σύμφωνα με όσα γράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του γραφείου Β. Ελλάδας:

"Οι Βιωματικές Δράσεις προωθούν τη βιωματική, συνεργατική και διερευνητική μάθηση και έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές μέσα από την ενεργοποίησή τους να αναπτύξουν τη διαδικασία «μαθαίνω πώς να μαθαίνω», ώστε να αξιοποιούν παλιές, νέες, προσωπικές και διαμεσολαβημένες εμπειρίες για να κατανοούν τα θέματα που μελετούν. Μέσα από τις βιωματικές δράσεις οι μαθητές είναι σε θέση να αξιοποιούν τις νέες στάσεις, γνώσεις και ικανότητες για να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την αυτοεκτίμησή τους, τη συμπεριφορά τους ως προς το άτομό τους και τους άλλους, τη στάση τους απέναντι στο κοινωνικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και να συνδέουν τις μαθησιακές τους εμπειρίες με συναισθήματα δημιουργικότητας, χαράς και απόλαυσης."


Δυο από τις υπεύθυνες καθηγήτριες της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας παρακολουθήσαμε το σεμινάριο και συμμετείχαμε σε δυο βιωματικά εργαστήρια γιατί πιστεύουμε ότι με τις παραστατικές τέχνες μπορούμε να βοηθήσουμε τους μαθητές μας σε θέματα όπως: οι σχέσεις του μαθητή με τον εαυτό του και τους συμμαθητές του ,η διαχείριση των συναισθημάτων του, η αντιμετώπιση και πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού (όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Δικτύου)κ.ά. Πιστεύουμε επίσης ότι εφαρμόζοντας τα βιωματικά αυτά παιχνίδια μέσα στην τάξη βοηθάμε τους μαθητές μας να προσεγγίσουν το μάθημα από μια διαφορετική, πιο ενδιαφέρουσα πλευρά αλλά και να αναπτυχθούν μεταξύ τους σχέσεις συνεργασίας, εμπιστοσύνης, αλληλοβοήθειας.
 
                                                                                   Βαρβάρα Μπελερή, Mάρθα Τσιάτσιου

Το Θέατρο -  Εικόνα
Σωματική έκφραση
                                                                                Σωματική Έκφραση
                                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου