Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Η εκδρομή μας στις φυλακές Γρεβενών

Μια πρωτόγνωρη, δυνατή εμπειρία ζήσαμε την Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, οι μαθητές της Β' Λυκείου στις φυλακές Γρεβενών, στο Φελλί. Πρωτότυπος ο προορισμός, ουσιαστικότατο το βίωμα. Δέος μάς κατέλαβε στη θέα του συγκρατήματος, αγνή περιέργεια και ενδιαφέρον να δούμε, ν' ακούσουμε, να νιώσουμε, ει δυνατόν, αυτό το κομμάτι της κοινωνίας μας. Επισκεφθήκαμε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, την ώρα της λειτουργίας του με μαθητές-κρατουμένους, τον ιερό ναό του Αγ. Ελευθερίου, όπου ο Διευθυντής των φυλακών αφιέρωσε πολύ χρόνο μιλώντας μας και απαντώντας σε ερωτήσεις μας. Ένας κρατούμενος, εντελώς αυθόρμητα, είπε δυο λόγια καρδιάς μέσα από τους λυγμούς του. Δυο τραγούδια έκλεισαν την επίσκεψή μας σ' αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο.
Ακολούθησε το απαραίτητο διάλειμμα στα Γρεβενά, τη "χώρα των μανιταριών", για φαγητό και περιήγηση στην πόλη.
Επόμενος σταθμός η Μονή της Παναγίας Μικροκάστρου, όπου προσκυνήσαμε τη Θαυματουργή εικόνα , προσευχηθήκαμε και περάσαμε στο αρχονταρίκι. Η ζεστή ατμόσφαιρα, το κέρασμα μάς έκαναν να νιώσουμε οικεία και η γερόντισσα Θεολογία μίλησε στις καρδιές μας με την αναφορά της στην πρωινή μας επίσκεψη - στις φυλακές - και στο νόημα των Χριστουγέννων. Αναπαυμένοι, ανακουφισμένοι επιστρέψαμε στην πόλη μας.
Τέτοιες εμπειρίες καταγράφονται στο σκληρό δίσκο της μνήμης μας ανεξίτηλα. Κανένας ιός δεν τις προσβάλλει!
_____________

ΥΓ. Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κ. Ιωάννα Αλβανού για την ευγενική της χειρονομία να καλύψει το οικονομικό κόστος της εκδρομής μας και να προσφέρει δώρα για τους κρατουμένους των φυλακών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου